Meny
Lukk menyen

Tollboden Kragerø

- Et sted med en lang historie

En unik opplevelse i historiske omgivelser

Tollboden er et tydelig landemerke og et viktig kulturminne for Kragerø by, noe som var grunnen for at stedet ble fredet. Bli med på en liten reise tilbake i tid...

Historie

Tollbodens hovedbygningen ble oppført under siste halvdel av 1700-tallet – cirka 1783-85 – som bolig for en formuende handelsmann. Sjøbodene og steinhuset i bakhagen antas bygd i begynnelsen av 1800-tallet. Fire forskjellige private eiere huset gården frem til Finans-, handel- og tolldepartementet kjøpte den i 1822. Deretter var det tollsted frem til nedleggelsen i 1992.

Et kulturminne

Tollboden ble permanent fredet i januar 2017. «Tollboden i Kragerø er et kulturminne av nasjonal verdi, som forteller både om vår kystkultur og vår tollhistorie,» sier riksantikvar Jørn Holme. Hvis Tollbodens vegger kunne tale, hadde dem kunne fortelle spennende historier om seilskutetiden, og en tollhistorie fra 1666 til 1992 – hele 330 års offentlig virksomhet i byen. | Foto Sverre Okkenhaug, 1965

Fra tollanlegg til hotell

I 1822 ble Tollbodens bygningene kjøpt opp av staten og ble tollstedet i Kragerø. Den var et klassisk tollanlegg med kontordel, ekspedisjonsdel og pakkhus. Hovedbygningen, der det nå er hotell, fungerte som kontor for tolleren, og bolig for tolleren og tollbetjentene.

Dagens virksomhet

Fra 1999 ble det etablert serveringsvirksomhet. I mars 2007 kjøpte selskapet Fredensborg AS Tollboden-eiendommen og videreutviklet restaurantdriften og fra 2018 også hotelltilbudet. Der det i mange år var midtpunktet for handel i Kragerø, er i dag et av Kragerøs flotteste møtesteder for å nyte sørlandsstemning og feriefølelse ved bryggekanten på sommeren, en god flere retters middag foran peisen fra høst til vår eller en unik overnattingsopplevelse.

Book her